“Als team steeds beter functionerend.”
Tom van der Weijden – Executive Vice president Credit Fiattering

Van der Weijden is verantwoordelijk voor fiattering van kredieten binnen Rabobank en stuurt landelijk een groep riskmanagers aan. Zij maakten in een cultuurveranderingstraject gebruik van de diensten van Martin en Robbert.

Sceptisch
“Toen wij startten met het verandertraject, dacht ik: dit is niet bestemd voor ons. Achteraf gezien waren we best wel zelfgenoegzaam en dachten we dat wij onze zaakjes prima voor elkaar hadden. Gaandeweg kreeg ik in de gaten dat er wel degelijk ruimte voor verbetering is en dat je daar ook heel kritisch op moet zijn. Inmiddels weet ik, hoe goed je team ook is, het kan altijd weer beter.”
Het team van Credit maakt veel gebruik van de diensten van Martin Stam. “Hij heeft ons de spiegel voorgehouden. Hij dwong ons om anders te luisteren en op een andere manier te kijken. Martin stelt de goede vragen en vraagt ook door. Daarnaast confronteert hij op een prettige manier als ons gedrag niet in overeenstemming is met wat we zeggen. Vorig jaar hebben we een prima 24-uurssessie gehad, waarbij Martin samen met Robbert heeft gefaciliteerd. Daardoor is de basis voor een goede samenwerking gelegd binnen een nieuw team van 21 leidinggevenden.”

Goede energie
Van der Weijden vervolgt: “Martin is heel toegankelijk en daardoor brengt hij op een heel natuurlijke wijze het gesprek op gang. Of dat nou met een lid van de Raad van Bestuur is of met één van de kredietbeoordelaars, dat maakt hem niets uit. Mede hierdoor zorgt hij er voor dat óók in een sessie met 200 mensen in de zaal, mensen betrokken blijven en er goede energie ontstaat. Ook 1 op 1 heb ik hem ervaren als een hele plezierige gesprekspartner. Hij is eerlijk, vasthoudend waar het moet en geeft goede adviezen.”

Gevoeligheden
“Ons managementteam bestaat uit zes verschillende persoonlijkheden en in de sessies met hem als facilitator worden op een normale manier de gevoeligheden besproken die er zijn. Wat vast zit in ons team krijgt hij los, waardoor we als team steeds beter gaan functioneren. Ik kan de heren van harte aanbevelen bij ieder team, omdat ieder team, hoe goed ook, altijd nog beter kan worden.”